Hemel | Wat de Bijbel erover zegt
De hemel is een fysieke, zichtbare ruimte boven de aarde. Het is bovendien de plek waar God woont. Wat zegt de Bijbel nog meer over de hemel?
Fysieke ruimte
In Genesis 1:6 staat over de schepping van hemel en aarde: ‘God maakte het gewelf en scheidde het water onder het gewelf van het water erboven. Hij noemde het gewelf hemel.’ De hemel is dus een fysieke ruimte, los van de aarde. De hemel is volgens de Bijbel door God gemaakt (Job 9:8). In Jesaja 34:4 staat dat de hemel als een boekrol kan worden opgerold!
Vanuit deze fysieke ruimte komt (soms expliciet op bevel van God) neerslag zoals regen (Genesis 8:2), hagel (Jozua 10:11), dauw (Deuteronomium 33:28) en sneeuw (Jesaja 55:10), maar ook vernietigend vuur en zwavel (Genesis 19:24) en het voedzame manna (Psalm 105:40).
De hemel is dus door God gemaakt, het is een realiteit die we dagelijks zien door naar boven te kijken.
Waar God woont
De hemel is ook de plek waar God woont (Psalm 2:4, Psalm 11:4, Psalm 115:3). Jezus spreekt over de hemel als de troon van God en ‘Onze Vader in de hemel’ (Matteüs 5:34 en Matteüs 6:9). Joden gebruikten uit respect het woord hemel ook om God aan te duiden (Matteüs 3:2, Marcus 1:15), zo hoeven zij Gods naam niet te gebruiken. Vanuit de hemel komt de Stem van God (Matteüs 3:17), de Geest of het Woord (Johannes 1:32), het nieuwe Jeruzalem (Openbaring 21:2).
Hemel en aarde
Terwijl het in de kerk vaak gaat over ‘hemel en hel’, gaat het in de Bijbel vaker over ‘hemel en aarde’. In de Bijbel is het vaak niet de vraag wie er naar de hemel gaan, maar hoe het koninkrijk van de hemel op aarde zichtbaar is. Lees hier meer over in het EO-artikel over de hel.
Naar de hemel
God woont in de hemel. Het is ook een plek waar eeuwige redding, vrede en geluk is. Mensen die in God geloven en gered worden, wonen na hun dood in de hemel. De hemel heeft dan als betekenis ‘het hierna-maals’, het leven na de dood. In de hemel wonen mensen in de nabijheid en gemeenschap met God.
Meer weten
- Lees het EO-artikel ‘Zes vragen over de hemel’
- Lees het EO-artikel ‘Dertien vragen over hemel en hel’