Bijbel lezen - waar te beginnen?

De Bijbel vertelt over normale en bijzondere mensen, hun situaties en hun relatie met God. Door elk verhaal heen kun je meer ontdekken van Gods hart voor mensen.

Je kunt hier gelijk beginnen met lezen, bijvoorbeeld in het bijbelboek Marcus (of klik bovenin op 'Bijbelboeken' om een ander boek te kiezen). Maar als je meer wilt weten over hoe je de Bijbel kunt lezen, lees dan verder in dit artikel.

Gewoon voorin beginnen?

Je zou natuurlijk in de Bijbel als volgt te werk kunnen gaan: gewoon voorin beginnen en dan net zolang doorlezen tot je op de laatste bladzijde aankomt. Je kunt ook de Bijbel gewoon maar ergens openslaan en beginnen met lezen. Maar je zult in beide gevallen zeker verhalen tegenkomen waarvan je niet veel begrijpt, omdat je de context mist. Er is een betere methode.

Begin met lezen over het hoofdthema van de Bijbel: Jezus

In Hebreeën 1:1-3 staat één van de belangrijkste adviezen over waar je kunt beginnen als je de Bijbel wilt lezen: "Vroeger sprak God op allerlei manieren tegen onze voorouders, via de profeten. Maar nu Gods nieuwe tijd begonnen is, heeft hij tegen ons gesproken via zijn Zoon [...] Door Gods Zoon weten we hoe machtig God is. Door hem weten we wie God is. Alleen door de machtige woorden van Gods Zoon kunnen de hemel en de aarde bestaan. En hij heeft ervoor gezorgd dat onze zonden vergeven zijn. Daarom zit hij nu naast God in de hemel, aan Gods rechterkant."

Wij leren God kennen door naar Jezus te kijken. Dan zie je namelijk God zelf. Hij is het hoofdthema van de hele Bijbel. Daarom kun je, als je nog niets van de Bijbel weet, misschien het beste beginnen met lezen over Jezus. Dan krijg je een goed beeld van God, de hemelse vader.

Marcus 

Begin dus bijvoorbeeld in het Evangelie volgens Marcus – een kort en vlot geschreven boekje over Jezus. Bedoeld voor mensen in Rome, mensen zoals jij. Ze waren geen Joden en hadden geen kennis van de Joodse geschriften en wetten. Daarna zou je de wat uitgebreidere evangeliën kunnen gaan lezen: Lucas, Matteüs en Johannes. En daarna het boek Handelingen, waarin je kennis kunt maken met de eerste christenen.