Is de geboorte van Jezus een fabeltje?

‘Geloof moet je geloven. Als je het zeker weet, is het tenslotte geen geloof meer!’ Heb jij dat ook wel eens gehoord? Veel mensen reageren op deze manier op het kerstverhaal, of op andere verhalen in de Bijbel. De geschiedenis van een kindje in de stal, engelen, herders en koningen: aandoenlijk, maar hoogstwaarschijnlijk een mythe. In de loop der eeuwen ontstaan en aangedikt. Een mooi verhaal, maar niet waarheidsgetrouw.

Ooggetuigen

Toch zijn veel kenners van de Bijbel het hier niet mee eens. De verhalen die in de Bijbel staan zijn dan wel religieus getint, maar niet minder betrouwbaar dan andere geschriften uit die tijd. De levensbeschrijvingen van Jezus, waar het kerstverhaal bij hoort, zijn verslagen van ooggetuigen. Zulke verslagen lezen we nu ook dagelijks in de krant of op internet. Juist, zeg je: die moet je ook niet altijd geloven! Dat is zo. Maar als een getuigenverslag niet klopt, dan lees je dat zeker binnen no-time op social media of in de krant. Want mensen die het ook gezien hebben reageren erop en de zaak wordt rechtgezet. Zo gaat dat als een getuigenverslag nog tijdens het leven van de ooggetuigen wordt opgeschreven.

Religieuze mythe?

En zo is het ook met het Nieuwe Testament van de Bijbel. De vier boeken waarin het levensverhaal van Jezus staan beschreven zijn Matteüs, Markus, Lukas, en Johannes(de boeken zijn genoemd naar hun schrijvers). Ze werden geschreven rond 65 na Christus (dus dertig jaar na zijn dood) tot 100 na Christus. Kan een verhaal in dertig jaar veranderen van een waarheidsgetrouw verslag in een religieuze mythe? Nee, want dan zouden de mensen die Jezus, of de omstandigheden rond Zijn geboorte, zelf gezien hadden – en die leefden dertig tot zestig jaar na dato vaak nog – immers geprotesteerd hebben. Het verhaal zou nooit door zoveel mensen geloofd zijn. De verhalen over Jezus’ leven klonken misschien ongeloofwaardig, maar de boeken die erover verschenen konden niet worden ontkracht, omdat ooggetuigen konden bevestigen dat het echt zo was gebeurd.

Als je in de Bijbel wilt lezen, hebben we wat tips waar je kunt beginnen