sluiten

delen op

Bidden en Gods stem verstaan

Habakuk heeft veel te vragen aan God. Hij snapt een aantal dingen niet, hij is verdrietig om het leed dat hij ziet en lijdt onder het onrecht. Hij doet het beste wat je in zo'n geval kunt doen: hij bidt! De bijbel staat er vol mee. Gebeden van mannen en vrouwen; twijfelaars, zoekers en grote godsmannen en -vrouwen. Ze loven en prijzen God om wie hij is en wat hij doet. Ze vertellen hem hun angst of verdriet, klagen over hun situatie, vragen om genezing of vrede. Al die mensen en gebeden zijn verschillend. Zo is er altijd wel iemand in wie je jezelf en je eigen situatie kunt herkennen.


Eén ding hebben de mensen die bidden gemeen. Wat hen ook bezighoudt, ze gaan ermee naar de HEER.Maar wat doet God ermee? En als hij er wat mee doet, wat merken zij daar dan van? Er staan prachtige beloften in de bijbel over gebed: het gebed van een rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet, alles wat we in Jezus' naam vragen zullen we krijgen, wie zoekt die vindt en voor wie klopt zal worden opengedaan.
 

Bidden is loslaten


Maar er staan ook genoeg voorbeelden in van mensen die zich afvragen of God soms slaapt, of hij zijn volk vergeten is en of het hem wel iets kan schelen wat er met hen gebeurt! (Zie ook de themapagina bij Jakobus.) Van Habakuk kunnen we belangrijke dingen leren over bidden en het verstaan van Gods stem:
 

  1. God wordt niet boos als wij een waarom-vraag stellen, ook niet als wij vragen waarom hij geen antwoord geeft (1:2-4).
  2. God hoort ons wel, maar doet niet per definitie wat wij willen of wat wij denken dat goed is (1:5-11).
  3. We mogen met hem een gesprek aangaan over zijn beslissingen (1:12-17), ook daar reageert hij op (2:2-20).
  4. Hij vraagt van ons geduld en een houding van geloof (2:1 en 4). Habakuk gaat op zijn wachtpost staan en kijkt uit naar het antwoord. Het is voor hem kennelijk geen vraag óf God antwoord geeft. Als wij een profetie lezen of een psalm of ander gedeelte waarin aan God iets gevraagd wordt, beseffen we meestal niet dat het soms jaren duurde voor God antwoord gaf. Soms wil hij ons daarmee testen en leren doorzetten en vertrouwen.


De stem van God

Ik heb uw aankondiging gehoord, zegt Habakuk in hoofdstuk 3:2. Maar hoe hoorde hij dat dan? Habakuk kreeg visioenen van God (1:1 en 2:2). Maar de HEER kan ook spreken door een droom, een bijbelgedeelte dat als het ware oplicht als je het leest, rechtstreeks door een duidelijke gedachte of een sterk gevoel dat bij je opkomt, door allerlei gebeurtenissen, of door andere mensen heen. Vaak is het een combinatie en zul je toch je eigen conclusies moeten trekken; briefjes uit de hemel komen er niet. Een paar tips voor als je beslissingen moet nemen:
 

  • Vraag het of zeg het aan God!
  • Toets altijd of dat wat je denkt, klopt met wat er in de bijbel staat. God zal je nooit iets ingeven dat daar tegenin gaat.
  • Vraag om raad aan mensen die dicht bij de Heer leven.
  • Kijk of God zegen geeft op je besluit. Krijg je een gevoel van rust en vrede of juist niet? Dat laatste kan een teken zijn dat je verkeerd zit.
  • Is het goed voor Gods koninkrijk? Bouwt het jou en/of anderen op in geloof en liefde?
  • Leef dicht bij God en wees niet bang: hij geeft je meer ruimte voor beslissingen dan je zelf soms denkt.
Icon--close Icon--search Icon--sort-alpha-asc Icon--book Icon--bullseye Icon--info Icon--eye Icon--filter Icon--bars Icon--caret-down Icon--caret-up Icon--comments Icon--arrow-left Icon--arrow-right Icon--arrow-up Icon--arrow-down Icon--arrow-right-circle Icon--share Icon--stack Icon--link Icon--rainbow Icon--angel eo