De tweede brief aan de Tessalonicenzen

Inhoud van het bijbelboek 2 Tessalonicenzen

De tweede brief aan de gemeente in Tessalonica, de hoofdstad van de Romeinse provincie Macedonië, verschilt flink van de eerste. De eerste is een 'warme' brief, de tweede is meer zakelijk van toon. Toch hebben beide brieven wel hetzelfde onderwerp: de terugkeer van Jezus Christus.

Blijf werken tot Jezus terugkomt

In de eerste brief beantwoordde de schrijver de vraag of de gemeenteleden die gestorven waren nog wel iets zouden 'hebben' aan de terugkeer van Jezus. Volgens Paulus was dat wel zo, en hij zei erbij dat de mensen goed moesten blijven opletten. Jezus zou namelijk op een onverwacht moment terugkeren. Het kon elk moment gebeuren.

In de tweede brief wordt gezegd: denk erom, de terugkeer van Jezus moet niet leiden tot paniek. Blijf gewoon doen wat je alle dagen doet, blijf werken. Vergelijk 1 Tessalonicenzen 5:1-11 maar eens met 2 Tessalonicenzen 2:1-2 en 2 Tessalonicenzen 3:6-12. Uit de tweede Tessalonicenzenbrief blijkt dat de gemeente in Tessalonica de terugkeer van Jezus gebruikte om maar eens lekker te gaan luieren. Werken had toch geen zin meer. Misschien hebben ze de eerste brief van Paulus wel opgevat als een oproep om dat te doen. Nu worden ze op de vingers getikt: de terugkeer van Jezus mag geen reden zijn om maar niks meer te doen.

Ontstaan

Sommige uitleggers zeggen dat Paulus zelf ontdekt heeft dat de gemeente in Tessalonica zijn eerdere woorden en zijn brief iets te serieus genomen hadden. Hij vond het nodig om ze een beetje te kalmeren. Dan zou deze brief dus iets later dan de eerste brief geschreven zijn. Anderen zeggen dat de verschillen zo groot zijn dat iemand anders dan Paulus de brief geschreven moet hebben.

Schrijver

De schrijver van deze brief is de apostel Paulus, of iemand die de brief op naam van Paulus heeft gezet (bijvoorbeeld een leerling van Paulus). Dat gebeurde toen wel vaker en was zeker niet bedoeld als bedrog: het ging erom dat de lezers de brief extra serieus zouden nemen.