Inleiding op Obadja

Inhoud van het bijbelboek Obadja 

Obadja is het kleinste boekje van het Oude Testament. Het is genoemd naar de profeet die vermeld wordt in Obadja 1:1. In het boek vind je een aantal profetieën over de volken Edom en Israël. De profetie met slecht nieuws over Edom lijkt op die in Jeremia 49.

Thema: het volk van Edom wordt veroodeeld omdat ze toekeken hoe Juda verwoest werd

Het thema van dit boek is het oordeel over het volk van Edom, een buurvolk van Juda. Dit volk wordt nadrukkelijk ook 'Esau' genoemd. Zo wordt het voorgesteld als broedervolk van het volk van Jakob (Juda en Israël). Omdat Edom toekeek toen Juda werd veroverd en verwoest, zal het door God zwaar gestraft worden. De profetie is vermoedelijk bedoeld geweest als troost en bemoediging voor de mensen uit Juda.

Ontstaan en schrijver

Het boek Obadja is het vierde boek van de verzameling van de Twaalf Profeten. Die verzameling van allemaal kleinere profetenboeken is ergens in de vierde of derde eeuw voor Christus gemaakt. Verder weten we eigenlijk maar heel weinig over het boek. Over de profeet Obadja is verder niets bekend. Uit de tekst kun je weinig afleiden over de periode waarin Obadja leefde. Veel onderzoekers zeggen dat de verzen 11-14 gaan over de verovering en verwoesting van Jeruzalem door de Babyloniërs in 586 voor Christus. Misschien bestaat het boekje wel uit een aantal losse profetieën die ergens tussen de zesde en de derde eeuw voor Christus bij elkaar zijn gezet.