Volhouden in je geloof

Volharden is volhouden

Wat is volharden? Volhouden. Je niet uit het veld laten slaan. Voet bij stuk houden. Ervoor gaan. Volharden heeft bijna iets fanatieks. Volharden is voor doorzetters. Het kan moeilijk worden, het kan tegenvallen of erger, het kan helemaal mis dreigen te gaan. En toch ga je door. Om te kunnen volharden heb je niet alleen maar karakter en wilskracht nodig. Je moet ook heel duidelijk een beeld hebben van je doel. Waarvoor doe je het? Als je weet dat je er iets goeds mee bereikt, ga je er harder tegenaan dan wanneer je niet weet waarvoor je je inspant. Denk maar aan atleten die trainen voor de Olympische Spelen.

Als het tegenzit, komen de vragen

De bijbel gebruikt atleten ook als voorbeeld (Hebr. 12:1-31 Kor.9:24-27). Ergens aan beginnen is meestal niet zo moeilijk. Je bent enthousiast, alles is nog vers en nieuw. Maar op momenten dat het tegenzit, blijkt hoe serieus en toegewijd je echt bent. Dan komen de vragen. Waar doe ik dit eigenlijk voor? Is dit het wel waard? Ben ik niet gek ook, dat ik zo met mijn geloof bezig ben? Hebben mensen die niet geloven het niet veel makkelijker? En misschien hebben ze nog gelijk ook!

Jezus is het ultieme voorbeeld

Er zijn christenen die vervolgd en bedreigd worden en toch hun geloof vasthouden. Zelfs wanneer ze gemarteld of met de dood bedreigd worden. In de bijbel vind je daar al voorbeelden van. Denk maar aan Johannes de Doper die onthoofd werd (Mat. 14:1-12), of aan Stefanus (Hand. 7:54-60) en Jakobus (Hand. 12:2), die hun leven gaven voor hun geloof. Jezus zelf is het ultieme voorbeeld van iemand die daadwerkelijk tot het uiterste ging. In de evangeliën lees je dat hij geen half werk deed, maar helemaal Gods wil gedaan heeft. Hij werd genegeerd, ontkend, in de val gelokt en vals beschuldigd. Hij deed alleen maar goede dingen en toch werd hij vervolgd. De mensen wilden hem zelfs vermoorden!

Waar ga jij voor?

Jezus wist dat hem het lijden te wachten stond en toch ging hij door. Hij liep niet weg voor de consequenties, integendeel. Uiteindelijk werd het zijn dood, een verschrikkelijke dood aan het kruis. Heb. 12:2 zegt dat Jezus dit kon doorstaan omdat hij gericht bleef op de vreugde die voor hem in het verschiet lag: een plaats aan Gods rechterhand.Waar ga jij voor? Jezus volgen is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je daarin op de proef wordt gesteld of afgewezen wordt. Of als er zoveel aantrekkelijke alternatieven zijn en je wordt meegesleept door mensen om je heen. Houd jezelf en elkaar bij de les. In het vasthouden aan je geloof heb je anderen nodig, en anderen jou!

 

Tenslotte mag je weten dat je uiteindelijk alleen maar staande kunt blijven, omdat God zelf jou staande houdt. Hij zorgt ervoor dat je uiteindelijk vol vreugde voor Jezus kunt verschijnen (vers 24 en 25).