Nazaret

Nazaret is vooral bekend als de plaats in de Bijbel waar Jezus’ moeder Maria vandaan kwam en waar Jezus zelf is opgegroeid. Wat is het verhaal achter deze stad in Israël en wat kun je er nu zien? 

Jezus van Nazaret

Nazaret is een kleine stad in het Noorden van Israël in de streek Galilea. In de Bijbel wordt Nazaret genoemd in het Nieuwe Testament, vanaf het moment dat de engel Gabriël bij Maria binnenstapte en haar vertelde dat ze de moeder van Jezus Christus zou worden (Lucas 1:26). Jezus werd geboren in Betlehem, maar Nazaret werd de plaats waar Hij opgroeide en dus een groot deel van Zijn leven doorbracht. Hij werd dan ook vaak ‘Jezus van Nazaret’ of ‘Jezus de Nazoreeër’ genoemd (Matteüs 2:22). Later, vanaf het moment dat Hij publiekelijk ging optreden, verhuisde Jezus naar Kapernaüm (Matteüs 4:13). 

Er staat verder niet veel over Nazaret in de Bijbel en het was dan ook geen plaats van grote betekenis. Sterker nog, als Jezus Zijn leerlingen voor het eerst bij Zich roept en Nathanaël ontdekt waar Jezus vandaan komt, zegt hij: ‘Uit Nazaret? Kan daar iets goeds vandaan komen?’ (Johannes 1:46).

Nazaret nu

Inmiddels telt Nazaret zo’n 65.000 inwoners, waarvan het grootste deel moslim is. Toerisme is een grote inkomstenbron voor de stad en je kunt er dan ook allerlei excursies en dagtrips maken. De Basiliek van de Aankondiging (ook wel de Basiliek van de Annunciatie) staat op de plaats waar volgens de rooms-katholieke traditie de engel Gabriël aan Maria zou zijn verschenen. Deze twintigste-eeuwse basiliek is de eyecatcher van de stad én de grootste kerk van het Midden-Oosten. Een andere toeristische trekpleister is de Sint Jozefkerk, waar de timmerwerkplaats van Jezus’ vader Jozef zou hebben gestaan.