Gastvrijheid voor vreemdelingen

Hoe ga je om met mensen die je niet kent?

Als je iemand ontmoet die je niet kent, moet je altijd even wennen aan elkaar. Zeker als de ander uit een hele andere cultuur komt dan jij. Een andere taal spreekt of een ander geloof heeft. Wat zegt de Bijbel over hoe je moet omgaan met mensen die je niet kent? Kort gezegd: de Bijbel nodigt uit om open te staan voor de ander, om de ander te leren kennen zoals hij of zij is. Bovendien staan er in de Bijbel veel voorbeelden van mensen die 'vreemdelingen' gastvrij ontvingen. In het bijbelboek Ruth lezen we hier een voorbeeld van. 

Ruth

Nadat Noömi alles verliest, wil ze weg uit Moab. Terug naar Bethlehem. Haar schoondochter Ruth besluit met haar mee te gaan. Daarmee toont Ruth op een bijzondere manier respect voor haar schoonmoeder. Ze verdiept zich in haar manier van leven en in haar geloof. Ze zegt: 'Uw land is mijn land en uw God is mijn God.' Zij laat zien wat de zegen van God concreet betekent: Gods is dicht bij mensen dicht bij elkaar zijn en voor elkaar zorgen.

Vechten om te overleven

Ruth is vastbesloten om voor Noömi te zorgen. Ze weet dat de wet van God het recht op leven voor iedereen verzekert. Wezen, weduwen en vreemdelingen hebben het recht koren te rapen achter de maaiers. Dankzij deze wet kunnen de twee zichzelf in leven houden. Ook de wet van het 'lossen' geeft hun leven weer mogelijkheden. Het lossen van land betekent dat iemand de grond die hij verkocht heeft, kan laten terugkopen door een familielid. 

Boaz

Boaz is een ver familielid van de overleden man van Noömi. Boaz heeft het goed met Ruth voor, ook al is zij een vreemdeling. Bovendien neemt Boaz zijn verantwoordelijkheid als Ruth hem op zijn losserschap aanspreekt. De houding van Boaz is respectvol: hij is open en heeft zorg en aandacht voor haar. Hij wijst haar niet af omdat ze uit een ander land komt, om wat ze heeft meegemaakt of om wie ze is.

Hoe gastvrij zijn wij?

Het verhaal van Boaz en Ruth laat zien hoe we meer dan verdraagzaam kunnen zijn naar mensen die we niet kennen. Juist ook vanuit het geloof in God. Als God aanwezig is in je leven, zul je merken dat je steeds meer je leven wilt gaan delen met andere mensen. Dat je graag gastvrij wilt zijn, open wilt staan voor de ander. Dan is een vreemdeling geen vreemdeling meer, maar gewoon een vriend.