Poerim of Lotenfeest

Poerim is een voorjaarsfeest en lijkt wel een beetje op carnaval. Het is een uitbundig en vrolijk feest. Het heeft een historische achtergrond, maar behoort niet tot de feesten die door God zijn ingesteld. Een andere naam voor Poerim is Lotenfeest. In het Perzisch betekent poer 'lot'. En dat heeft alles te maken met de historische gebeurtenis, die aan dit feest ten grondslag ligt.

Ester en Mordechai

Dit verhaal staat in het bijbelboekje Ester en speelde zich ongeveer 2300 jaar geleden af. Ester is een Joods meisje, dat koningin wordt in Perzië. Haar etnische afkomst moest ze van haar oom Mordechai, die haar opgevoed had, verborgen houden.

Minister Haman wilde alle joodse mensen uitroeien en hij kreeg daarvoor toestemming van de Perzische koning. Het lot zou bepalen op welke dag dat zou gebeuren. Samen met haar oom Mordechai redde koningin Esther haar volk van de ondergang en de door het lot bepaalde dag, die de ondergang had moeten worden van de Joden, werd een feestelijke dag.

Feestelijke gebruiken

Vanzelfsprekend wordt met Poerim in de synagoge de boekrol met het verhaal van Ester voorgelezen. Telkens als de naam van de boosaardige Haman wordt genoemd, gillen en fluiten de kinderen en zwaaien ze zo hard ze kunnen met lawaaiige ratels. Daarmee vieren ze dat de slechterik niet heeft gezegevierd, maar onderspit moest delven.

Allemaal zijn ze verkleed; sommigen als de slimme Ester, anderen als oom Mordechai of hoe ze maar willen. De mensen sturen elkaar drank en lekker eten. Ook de armen worden niet vergeten.

De dag eindigt met een feestmaaltijd waarbij koekjes met maanzaad worden gegeten: de zogenaamde Hamansoren. Een ander gerecht dat bij Poerim hoort, is kiesjeliesj; dat is gefrituurd koekdeeg met poedersuiker. Het jodendom moedigt het gebruik van alcoholische dranken niet aan, behalve voor het heiligen van de sabbat en feestdagen, maar sommigen vinden dat volwassenen bij Poerim dronken mogen worden. Zo dronken dat ze op het eind het verschil niet meer weten tussen 'vervloekt is Haman' en 'gezegend is Mordechai'.