God is liefde

Ik ook van jou

In een relatie mag je verwachten dat de liefde van twee kanten komt. Je geeft je helemaal aan elkaar en je wilt alles delen. Als een van de twee geen moeite voor de relatie doet of, nog veel erger, vreemdgaat, dan moet de ander wel heel veel geduld hebben en kunnen vergeven om er nog iets van te maken. En als degene die vreemdgaat ook nog eens wegblijft, dan zal het niet snel gebeuren dat de bedrogen partij er achteraan gaat om de ontrouwe partner te vragen terug te komen. Het vertrouwen is beschadigd en het verdriet zo groot dat de meeste mensen dat niet kunnen opbrengen.

God zegt niet: 'Ga maar, ik hoef je niet meer'

In het bijbelboek Hosea staat het volk Israël voor een vrouw, die haar man bedriegt door vreemd te gaan. Ze dient andere goden en leeft Gods regels niet na. Je zou verwachten dat God dan zegt 'ga maar, ik hoef je niet meer'. De Heer is vreselijk kwaad om wat hem wordt aangedaan. Daarom geeft hij zijn vrouw over aan de vijanden, haar 'minnaars'. Maar de Heer is God en geen mens (Hosea 11:9). Hij blijft niet kwaad. Hij heeft zoveel liefde voor zijn vrouw dat de deur nog steeds open staat. God is wel jaloers; hij kan het niet hebben als er anderen in het spel zijn (zie ook Deuteronomium 5:9). Als dat wel gebeurt, dan reageert hij daarop.

Gods liefde is groot

Het beeld van de relatie tussen God en mens als een huwelijksrelatie komt een aantal keren voor in de bijbel. In het Oude Testament stelt God zich vaak voor als man en is Israël zijn vrouw. In het Nieuwe Testament gebruiken verschillende auteurs het beeld van Christus als bruidegom en de gemeente van Christus als bruid. De relatie tussen de Heer en het volk Israël staat hier symbool voor de relatie tussen God en mens. In zijn liefde neemt hij de mens serieus en wil hij je niet delen met anderen. Hij geeft zichzelf helemaal en verwacht dat ook van jou. Maar zelfs als je hem ontrouw bent, zoekt hij je toch steeds weer op. Zo groot is zijn liefde voor jou.

Waarom het beeld van 'vader' en 'partner'?

Hoe zie jij God? Is hij iemand die heel ver van je vandaan staat, hoog in de hemel, zo heilig en machtig dat je niet zomaar bij hem in de buurt kunt komen? Of is hij juist heel dichtbij je, zoals een goede vader die van je houdt en voor je zorgt? Misschien herken je beide beelden van God. Heb je wel eens aan hem gedacht als je huwelijkspartner? Iemand van wie je zielsveel houdt? God wil graag dat wij hem kennen en van hem houden, maar als hij zich niet aanpast aan ons voorstellingsvermogen, dan is het voor ons als mensen erg moeilijk om te begrijpen wie hij is. Daarom gebruikt hij vaak beelden die je kent, waardoor hij dichterbij je kan komen.

Echte liefde

Hosea laat zien dat God een liefdesrelatie met ons mensen wil. Hij is stapelgek op je en blijft jou trouw, zelfs als jij ontrouw bent. Bij hem is er altijd een weg terug. God geeft niet alleen liefde, hij is het!