7 levenslessen van Prediker

Levenslessen van Prediker 

Net als het bijbelboek Job en Spreuken hoort het bijbelboek Prediker bij wat we 'wijsheidsliteratuur' in de Bijbel noemen. Wat het thema en de inhoud van het boek Prediker is, kun je hier lezen.

Prediker zoekt naar wijsheid, net als in het boek Spreuken. Maar hij heeft wel veel vragen. Wat doet er écht toe in het leven? Hij zoekt eerlijk en zorgvuldig naar antwoorden. Daar kunnen wij weer van leren. Zeven tips hebben we voor jou hieronder verzameld.*  

7 tips voor het leven

 1. Eten, drinken en bezit zijn ook door God gegeven 

  Wat heb je aan al dat harde werken? Je hele leven lang ben je druk bezig. Zelfs ’s nachts heb je geen rust. Maar het leven brengt je alleen pijn en verdriet. Wat is dat allemaal zinloos!
  Je kunt maar het beste lekker eten en drinken, en genieten van al je bezit. Want ook dat zijn dingen die God aan de mensen geeft (Prediker 2:22-24).
 2. We kunnen niet alles begrijpen

  God zorgt ervoor dat alles op de juiste tijd gebeurt. En hij heeft de mensen geleerd om dat te begrijpen. Toch begrijpt een mens nooit helemaal wat God doet (Prediker 3:11).
   
 3. Afkomst speelt geen rol in wijsheid

  Beter een arme jongen die slim is, dan een oude koning die niet meer luistert naar goede raad
  (Prediker 4:13).
   
 4. Denk na over waarom je naar God toe gaat

  Ga niet zomaar naar de tempel van God. Ga erheen om te horen wat God wil. En als je een offer brengt, moet je dat op de juiste manier doen, niet zoals iemand zonder verstand. Die begrijpt niet wat hij fout doet (Prediker 4:17).
   
 5. Geniet van het leven, dat is wat God graag ziet.

  Geniet van het leven! Geniet van het brood dat je eet en van de wijn die je drinkt. Dat is wat God graag ziet. Draag altijd mooie kleren. En zorg ervoor dat je lekker ruikt. 
  Geniet van het leven met de vrouw van wie je houdt. Je leven is zo voorbij. Geniet daarom van elke dag die God je geeft. Dat is het enige wat je hebt in het leven. Verder is het alleen maar werken en werken.
  Als je de kans krijgt om iets te doen, doe het dan zo goed mogelijk. Want straks ben je dood en dan is er niets meer. Niets om over na te denken, niets om te doen. Niets om te leren, niets om wijs van te worden (Prediker 9:7-10).
   
 6. Geniet van je jeugd

  Geniet van het leven zolang je nog jong bent! Wees gelukkig in je jeugd. Doe wat je hart je zegt. Kijk goed om je heen. En bedenk daarbij dat God je leven zal beoordelen. Houd verdriet en zorgen ver bij je vandaan, want je jeugd is snel voorbij (Prediker 11:9-10).
   
 7. Denk aan de God die je gemaakt heeft 

  Denk aan God die je gemaakt heeft. Denk aan hem zolang je nog jong bent. Want straks komen de slechte dagen. Dan komt de tijd dat je geen plezier meer in het leven hebt (Prediker 12:1).

Deze uitspraken kunnen op ons wat stellig of vreemd overkomen. Ze zijn geschreven in een bepaalde cultuur en tijd. Toch zit er een kern van waarheid in deze teksten. Wat lees jij er in?

*De teksten zijn afkomstig uit de Bijbel in Gewone Taal, maar ook te lezen in de Nieuwe Bijbel Vertaling door op de blauwe links te klikken.