12 weetjes over de Bijbel

Wist je dat...

 1. De Statenvertaling niet de eerste Nederlandse vertaling van de Bijbel is? Het is wel de eerste vertaling uit de zogenoemde brontalen: het Hebreeuws en het Grieks.
 2. Je de Bijbel in 3300 talen kunt lezen? Dat is ongeveer de helft van alle talen die er zijn.
 3. De misschien wel oudste tekst in de Bijbel uit de mond van een vrouw komt? De meeste bijbelwetenschappers zijn het eens dat het lied van Debora (en Barak) in Rechters 5 tot de oudste teksten behoort.
 4. Volgens een onderzoek van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) bijna een kwart van de Nederlanders de Bijbel relevant vindt? En dat ruim 16% ook nog altijd in de Bijbel leest?
 5. Meer dan driekwart van de bijbellezers vrolijk wordt van wat ze in de Bijbel lezen?
 6. Het kortste hoofdstuk in de Bijbel precies in het midden zit? Het gaat om Psalm 117. In het Nederlands telt het hoofdstuk maar 23 woorden.
 7. 50 procent van de Nederlanders een of meerdere Bijbels in huis heeft? (Gemiddeld heeft een gezin er zelfs bijna drie!)
 8. Protestanten de bijbel meestal bewaren in de woonkamer, katholieken juist in de slaapkamer?
 9. Hoogopgeleiden vaker een bijbel in huis hebben dan midden- of laagopgeleiden? En hoogopgeleide mensen geven hun kinderen vaker een Bijbelse naam dan midden- of laagopgeleiden.
 10. Veel spreekwoorden en gezegden uit de Bijbel komen? Zoals jonassen (naar het verhaal van Jona), in zak en as zitten (naar het verhaal van Esther, waar haar vader zo wanhopig was dat hij een zak aantrok met as) of het spreekwoord ‘Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in’ (vrij naar het verhaal van Jozef die door zijn broers in een put werd gegooid omdat ze zo jaloers op hem waren).
 11. De Bijbel niet alleen over mannen gaat, maar vrouwen ook een hele belangrijke plek innemen? Zo beschrijft het Bijbelboek Spreuken de vrouw als een echte manager van landerijen en het huishouden. En Maria, de moeder van Jezus, was “de meest gezegende onder alle vrouwen.” Of Debora, die een rechter, legerleider én leider van de godsdienst in het oude Israël was.
 12. In de top 10 van favoriete babynamen de Bijbelse namen favoriet zijn? Zo staan in de top tien favoriete meisjesnamen Saar, Anna, Julia en Eva. In de top 10 van jongensnamen staan er nog meer: Lucas (of Luuk), Noah, Sem, Daan (van Daniël), Thomas, Bram (van Abraham), Jesse en Levi.

Wil je meer weten over de Bijbel en hoe mensen in Nederland dit boek gebruiken in hun dagelijks leven? Bekijk de aflevering van 'De grootste Bijbel van Nederland' hier terug.