Top 5 Bijbelverhalen onthuld in ‘De grootste Bijbel van Nederland’

In de EO-televisiespecial ‘De grootste Bijbel van Nederland’ onthulde Bert van Leeuwen woensdagavond wat de top vijf Bijbelverhalen is volgens de Nederlandse bevolking. In opdracht van de EO stelde onderzoeksbureau Motivaction aan ruim duizend mensen de vraag wat hun favoriete Bijbelverhaal is. Op nummer 1 staat ‘De geboorte van Jezus’. 

De top 5 uit dit onderzoek werd gedurende de uitzending op muzikale wijze onthuld. Willeke Alberti, Karin Bloemen, Jim Bakkum, Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels zongen vanaf de grote Bijbeltruck een lied dat past bij de inhoud van het betreffende Bijbelverhaal. De top 5 is:
1. De geboorte van Jezus
2. De Ark van Noach
3. De Barmhartige Samaritaan
4. David en Goliath
5. Mozes in het mandje 

Resultaten
De 1022 respondenten zijn een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving en in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. Ze konden kiezen uit een lijst van 40 Bijbelverhalen. Onder andere het verhaal over Jona in de Walvis en Daniel in de leeuwenkuil haalden de top 5 niet. Andere resultaten uit het onderzoek lieten zien dat de meest geliefde Bijbelfiguren Jezus Christus en Mozes zijn. Daarnaast worden ook Adam, Maria en Ruth genoemd. De helft van de respondenten geeft aan een Bijbel in huis te hebben. En 68% van de deelnemers aan het onderzoek kennen Bijbelverhalen van school, daarnaast kennen mensen Bijbelverhalen uit de kerk (44%) en van ouders (32%).

400 jaar Bijbel
Vierhonderd jaar geleden werd in Dordrecht de opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: de Statenbijbel. Dit jubileum van de Nederlandstalige Bijbel werd bij de EO gevierd door een televisiespecial die volledig in het teken stond van de Bijbel: Bert van Leeuwen en chauffeur Oswin namen de kijker in hun vrachtwagen - met daarop de allergrootste Bijbel van Nederland – mee voor een rondreis kriskras door het land. Naast de bekendmaking van de top 5 Bijbelverhalen was te zien welke betekenis de Bijbel voor enkele bekende Nederlanders als Leo Blokhuis en Astrid Kersseboom heeft. 

Hier vind je het volledige overzicht van de top 40.