Bijbelse meesterwerken in het Rijksmuseum

De Bijbel is al eeuwen een inspiratiebron voor talloze kunstenaars. Ook de collectie van het Rijksmuseum getuigt daarvan. Daarom ontwierp het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) een bijbelroute door het museum langs twaalf meesterwerken: ‘Het Woord verbeeld’. De route is vanaf vandaag beschikbaar.

‘In het Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 staat de maand november in het teken van Religieus verleden. Een mooie aanleiding om de belangrijke rol van bijbelverhalen voor kunst en cultuur te laten zien’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘We hebben in het Rijksmuseum twaalf topstukken geselecteerd van kunstenaars die werden gefascineerd door bijbelverhalen, en daar een route bij bedacht en beschreven. Van De zondeval van Cornelis van Haarlem uit 1592 tot Het Laatste Avondmaal van Marlene Dumas uit 1991.’ De twaalf kunstwerken behoren alle tot de vaste collectie van het Rijksmuseum, één ervan, Het Laatste Avondmaal, is voor deze route uit depot gehaald.

Gratis gids
De route is een initiatief van het NBG met medeweten van het Rijksmuseum. Wie de bijbelroute wil volgen kan daarvoor hier een gratis gidsje aanvragen of downloaden.
Voor NBG-leden en donateurs staan er deze maand een aantal gratis rondleidingen gepland met een gids. De route blijft ook na november beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de verbeelding van bijbelverhalen in de kunst.