Wat is het populairste bijbelverhaal van Nederland?

Met het nieuwe eenmalige televisieprogramma De grootste Bijbel van Nederland trekt de EO er dit najaar op uit om een bijzondere gebeurtenis uit ons nationaal verleden te vieren: de eerste Bijbelvertaling in het Nederlands. Het programma staat bol van muzikale optredens, verrassende gesprekken en wat Nederland nog niet wist over de Bijbel.

Vierhonderd jaar geleden werd in Dordrecht de opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: de Statenbijbel. Deze Bijbel was een revolutie voor het geloof en voor de Nederlandse taal. Ook vandaag de dag blijkt dit eeuwenoude boek sturend te zijn voor een groot deel van onze bevolking. Hoe? Dat zien we als Bert van Leeuwen en chauffeur Oswin in hun vrachtwagen - met daarop de allergrootste Bijbel van Nederland - de kijker meenemen voor een rondreis kriskras door het land.

Pop-up optredens
De EO liet een groot landelijk onderzoek doen naar de populairste Bijbelverhalen van Nederland. De top-5 uit dit onderzoek wordt gedurende de uitzending op muzikale wijze onthuld. Het zijn Willeke Alberti, Karin Bloemen, Jim Bakkum, Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels die met een pop-up optreden rond de grote Bijbeltruck het publiek verrassen. Het gekozen nummer sluit aan bij een populair Bijbelverhaal uit de top-5. Aan het eind van het programma wordt het door Nederland als favoriet gekozen Bijbelverhaal bekend gemaakt. De muziek wordt gearrangeerd en verzorgd door Eric van Tijn, waardoor de special een geheel eigen muzikaal karakter krijgt.

De Bijbel in het leven van BN’ers
In de uitzending hoort de kijker niet alleen verhalen uit het land. Ook is te zien welke betekenis de Bijbel voor enkele bekende Nederlanders heeft. Het zijn onder andere Sofie van den Enk, Leo Blokhuis, Astrid Kersseboom en Maarten van Rossem die ons een vaak verrassende inkijk geven in wat zij met de Bijbel hebben of hebben gehad.

De grootste Bijbel van Nederland wordt uitgezonden op woensdag 14 november om 20:34 op NPO 1