sluiten

delen op

Bijbellezen - waar te beginnen?

Het bijzondere van de Bijbel is dat het Gods boek is. Het vertelt over normale en bijzondere mensen, hun situaties en hun relatie met God. Alles wat er in staat is de moeite waard. Door elk verhaal heen kun je meer ontdekken van Gods hart voor mensen.

Bibliotheek

Eigenlijk is de Bijbel een bibliotheek. Zou jij beginnen bij het eerste boek op de plank en dan het tweede, enzovoort? Zou zou je natuurlijk in de bijbel te werk kunnen gaan: gewoon voorin beginnen en dan net zolang doorlezen tot je op de laatste bladzijde aankomt. Je kunt ook de bijbel gewoon maar ergens openslaan en beginnen met lezen. Maar je zult dan zeker verhalen tegenkomen waarvan je niet veel begrijpt omdat je de context mist. Er is een betere methode.

Hoofdthema

In Hebreeën 1:1-3 staat één van de belangrijkste adviezen over waar je kunt beginnen als je de Bijbel wilt lezen: "Op velerlei wijzen en langs velerlei wegen heeft God in het verleden tot de voorouders gesproken door de profeten, maar nu de tijd ten einde loopt heeft hij tot ons gesproken door zijn Zoon, die hij heeft aangewezen als enig erfgenaam en door wie hij de wereld heeft geschapen. In hem schittert Gods luister, hij is zijn evenbeeld". Wij leren God kennen door naar Jezus te kijken. Dan zie je namelijk God zelf. Hij is het hoofdthema van de hele bibliotheek!

Daarom kun je, als je nog niets van de Bijbel weet, misschien het beste beginnen met lezen over Jezus. Dan krijg je een goed beeld van God, de hemelse vader. Begin dus bijvoorbeeld in het Evangelie volgens Marcus – een kort en vlot geschreven boekje over Jezus. Bedoeld voor mensen in Rome, mensen zoals jij. Ze waren geen Joden en hadden geen kennis van de Joodse geschriften en wetten. Daarna zou je de wat uitgebreidere evangeliën kunnen gaan lezen: Lucas, Matteüs en Johannes. En daarna het boek Handelingen, waarin je kennis kunt maken met de eerste christenen.

Icon--close Icon--search Icon--sort-alpha-asc Icon--book Icon--bullseye Icon--info Icon--eye Icon--filter Icon--bars Icon--caret-down Icon--caret-up Icon--comments Icon--arrow-left Icon--arrow-right Icon--arrow-up Icon--arrow-down Icon--arrow-right-circle Icon--share Icon--stack Icon--link Icon--rainbow Icon--angel eo