Wat is Kerst?

Waar denk jij aan bij Kerst? Misschien ken je dit feest alleen van de kerstboom, kerststal of kerstster die in december in de winkelstraten staan. Deze symbolen hebben hun eigen betekenis, maar de meesten hebben weinig te maken met de originele boodschap van Kerst. 

Met Kerst wordt de geboorte van Jezus gevierd. Hoe dat precies ging kun je lezen in de evangeliën(de eerste bijbelboeken van het Nieuwe Testament) of in dit overzichtje van de verschillende Bijbelverhalen van Kerst. In Jezus kwam God zelf in de vorm van een mens naar de aarde. Hij kwam dichtbij. Hij wilde niet langer een 'verre God' zijn, maar een persoonlijke Vader. 

Oorsprong en geschiedenis van Kerst

Het woord Kerst is een verbastering van Christus. 'Kerstenen' betekent letterlijk: christelijk maken. De historische gebeurtenissen staan beschreven in de evangeliën van Matteüs en Lucas. Het wordt gevierd op 25 december (in sommige Oosterse kerken 13 dagen later). De komst van Jezus werd wel herdacht, maar nam in de kerk geen speciale plaats in. Pasen was (en is) het belangrijkste christelijke feest.

Lees hier meer over Pasen.

Geboortedatum van Jezus

Kerst wordt ieder jaar gevierd op 25 en 26 december. Maar het is helemaal niet zeker dat dit de werkelijke geboortedatum van Jezus was. Deze datum is pas in de vierde eeuw na Christus geprikt om een tegenwicht te bieden aan het heidense midwinterfeest. Dat feest was gewijd aan de zonnegod Sol Invictis, 'de overwinnende zon', die aan z'n jaarlijkse opmars begon. Het is opmerkelijk dat het Jodendom in deze periode ook een lichtfeest viert: chanoeka. Hierbij wordt de wonderbaarlijke terugkeer van het licht in de tempel herdacht.

De christelijke kerk richtte de aandacht op Gods Zoon die in een wereld vol duisternis licht kwam brengen. Oude tradities plaatsen de geboorte aan het eind van het (Joodse) jaar, eind september, begin oktober.