sluiten

delen op

Wat is advent?

Advent is de periode van voorbereiding op het kerstfeest. Advent begint vier zondagen voor Kerst en duurt tot kerstavond. In veel kerken wordt op alle vier de zondagen die in de adventsperiode vallen, de zogenaamde ‘adventszondagen’, een kaars aangestoken.

Betekenis advent

Het woord advent komt van het Latijnse ‘adventus’, dat betekent ‘komst’. Er wordt toegeleefd naar Kerst: het feest van de geboorte (de komst) van Jezus. Tegelijk wordt er stilgestaan bij de ‘wederkomst’. De terugkomst van Jezus op aarde.

Advent 2016

De adventstijd begint vier zondagen voor kerst, dat is ieder jaar tussen 27 november en 3 december. In 2016 begint advent op zondag 27 november.

Geschiedenis advent

In tegenstelling tot veel christelijke feesten is er voor advent geen directe aanleiding in de Bijbel te vinden voor advent. Waarschijnlijk werd advent voor het eerst gevierd in de vierde eeuw na Christus. In die tijd was in veel kerken het mysterie van de menswording een groot thema. Hoe was het mogelijk dat de zoon van God als ‘gewoon mens’ naar de aarde was gekomen? Een thema dat centraal stond on de periode voor Kerst. De eerste vermelding van advent is te vinden in een boek van Gregorius van Tours (538-594).

Symbolen en gebruiken advent

Adventskalender: Deze speciale kalender wordt gebruikt om af te tellen naar Kerst. Bij sommige varianten maak je iedere dag een luikje open en vind je daar een chocolaatje of een andere verrassing. Andere adventskalenders geven je iedere dag een inspirerende bijbeltekst of andere spreuk mee.

Adventskrans: Dit is een krans, meestal van dennengroen, waarin vier kaarsen staan. Iedere adventszondag wordt er een extra kaars aangestoken. Dit laat zien dat we steeds dichter bij Kerst komen: het feest van het licht. Een krans werd vroeger gebruikt om mensen te kronen of te onderscheiden. Dit is een verwijzing naar het koningschap van Jezus.

Adventsster: In aanloop naar Kerst zie je bij sommige huizen een lichtgevende ster voor het raam hangen. Dit verwijst naar het feest van het licht: Jezus kwam om licht in de duisternis te brengen.

Icon--close Icon--search Icon--sort-alpha-asc Icon--book Icon--bullseye Icon--info Icon--eye Icon--filter Icon--bars Icon--caret-down Icon--caret-up Icon--comments Icon--arrow-left Icon--arrow-right Icon--arrow-up Icon--arrow-down Icon--arrow-right-circle Icon--share Icon--stack Icon--link Icon--rainbow Icon--angel eo