Herbouw van Jeruzalem

Beschermende muren

Wonen in een stad waarvan de muren in puin liggen... Dat was in de oudheid niet erg aantrekkelijk. Steden werden juist gebouwd om veilig te zijn. De muren moesten beschermen tegen roofzuchtige bendes en tegen wilde dieren. In die tijd was het echt oppassen geblazen voor leeuwen en beren. In de bijbel gaat het ook over dergelijke praktische zaken.

Het bouwplan van Nehemia

Nehemia, een Judeeër aan het hof van de Perzische koning Artaxerxes (465-424 v.Chr.), hoort dat Jeruzalem, de heilige stad, een ruïne is. De muren en de poorten zijn na hun verwoesting in 586 voor Christus niet gerepareerd, en niemand doet er iets aan! Nehemia krijgt van de koning toestemming om in Jeruzalem aan de slag te gaan. Kort na zijn aankomst maakt hij te paard een rit langs de ingestorte delen van de stadsmuur. Omdat hij inmiddels weet dat hij in de gaten wordt gehouden door tegenstanders van de Judeeërs, doet hij de inspectietocht stiekem 's nachts. Nehemia maakt een plan: in verschillende ploegen moet op allerlei plaatsen tegelijk aan de muur gewerkt worden. In 52 dagen is het werk voltooid. Je leest erover in Nehemia 3 en je kunt de werkzaamheden op het kaartje volgen!

Icon--close Icon--search Icon--search-big Icon--sort-alpha-asc Icon--book Icon--bullseye Icon--info Icon--eye Icon--filter Icon--bars Icon--caret-down Icon--caret-up Icon--comments Icon--arrow-left Icon--arrow-right Icon--arrow-up Icon--arrow-down Icon--arrow-right-circle Icon--share Icon--stack Icon--link Icon--rainbow Icon--angel eo