Jim Bakkum: "Ik wil mijn dochter kennis laten maken met de Bijbel"

In de tv-special De Grootste Bijbel van Nederland trekt Bert van Leeuwen met een Bijbeltruck dwars door ons land, om te ontdekken hoe dit bijzondere Boek mensen blijft beïnvloeden. Willeke Alberti, Karin Bloemen, Trijntje Oosterhuis, Jim Bakkum en Dwight Dissels zorgen voor enkele muzikale verrassingen. Wat hebben deze Bekende Nederlanders zelf met de Bijbel?

Dwight Dissels: ‘God weet wat Hij doet’
Dwight werd vooral bekend door The Voice of Holland. Ook vertolkte hij Jezus in The Passion. Wat heeft hij zelf met de Bijbel?

“De Bijbel is mij met de paplepel ingegoten. Ik kom uit een christelijk gezin: Bijbellezen na het eten, zondagsschool, kerk – dat hoorde er allemaal bij. Maar ik was tien toen mijn vader totaal onverwacht overleed. Dat was een moment waarop ik niks met geloof of God te maken wilde hebben. Ik was net tiener, op zoek naar mijn eigen identiteit. Op mijn negentiende bezocht ik een conferentie, waar gospelzanger Donnie McClurkin ‘Jesus, at the mention of Your name’ (‘Jezus, bij het noemen van Uw naam’, red.) zong. Opeens zag ik dat Hij al die tijd met uitgestrekte armen op mij had staan wachten. Sindsdien hebben het geloof en de Bijbel een vaste plek in mijn leven, en ben ik gaan zingen.”

Trijntje Oosterhuis: ‘De kinderen vragen er weleens naar’
Trijntje begon als zangeres in de band Total Touch, en maakte later furore als solozangeres. Ze sleepte drie Edisons in de wacht en nam deel aan het Eurovisiesongfestival.

“Mijn vader (theoloog, dichter en ex-priester Huub Oosterhuis, red.) is zijn leven lang bezig om – op zijn manier – de Bijbel uit te leggen, en soms ook te vertalen of te hertalen. Al ben ik zijn dochter, zelf weet ik weinig van de Bijbelse verhalen. Volgens mij heb ik één exemplaar van de Bijbel in huis. Mijn kinderen heb ik er niet mee opgevoed. Mijn oudste zoon wilde laatst wel een mini-spoedcursus van opa, want die heeft zo veel verhalen. De kinderen vragen er weleens naar. Maar het is niet dat wij het ‘praktiseren’. Te weinig, eigenlijk.”

Willeke Alberti: ‘Wat maken we er toch een potje van’
Willeke is meermalen bekroond als zangeres en actrice. Zij treedt nog wekelijks op met haar band, ook in zorgcentra.

“Wat ik met de Bijbel heb? Ik vind alle verhalen mooi. Wel word ik er vaak verdrietig van. Want als ik de Tien Geboden lees, denk ik: wat maken we er toch een potje van. We leren er zo weinig van. Klinkt negatief, hè? Toch ben ik een positief mens. Maar ik kan me ook zorgen maken om al het onrecht dat wij als mensen doen. We zijn hardleers. Zelf maak ik ook nog altijd fouten.” De zangeres vindt dat de Bijbel “echt van deze tijd” is. Ze legt uit: “Als je een verhaal leest, denk je: o ja, dat gebeurt nog steeds. We denken allemaal eerst aan onszelf – dat moet niet! We moeten er zijn voor anderen, en eerlijk zijn. Majoor Bosshardt vind ik wat dat betreft een mooi voorbeeld: zij was goed voor iedereen. Ze stelde onrecht aan de kaak en deed er ook iets aan. Geweldig.”

Karin Bloemen: ‘De Bijbel hoort gewoon bij je basiskennis, vind ik’
‘Neerlands diva’ Karin is cabaretière, zangeres en actrice. Zij kreeg o.a. een Edison in de categorie Kleinkunst. En ze is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

“Ik ben niet ‘Bijbels opgevoed’, maar we kennen allemaal de Bijbel en ik dus ook. Mijn man (gitarist Marnix Busstra, red.) is wel met de Bijbel opgevoed: zwarte kousen en twee keer naar de kerk. Elk jaar moest hij mij weer vertellen hoe alles nou precies zat met die christelijke feestdagen: ‘Marnix, hoe zat het ook alweer met Pasen, Pinksteren?’ Hij werd vast helemaal gek van me!”

Jaren later kocht ze een kinderbijbel voor haar eigen kinderen. “Dat hielp enorm. Want ik las ook met en voor hen. Ik heb het zelf als een gemis ervaren in mijn leven, en ik wilde dat zij het wel zouden meekrijgen. Zij moeten weten wat het is. De Bijbel hoort gewoon bij je basiskennis, vind ik. Daarna kun je pas oordelen of het wat voor je is. Als iemand zegt: ‘Ik vind geloof stom’, dan denk ik: ho eens even, daar moet je over nadenken. Dat geldt voor meer dingen. Bijvoorbeeld klassieke muziek. Als pubers ‘Klassiek is stom!’ roepen, denk ik: ga nou eerst maar eens luisteren naar die muziek.”

Jim Bakkum: ‘Ik wil mijn dochter kennis laten maken met de Bijbel’
Jim is zanger en (musical)acteur. Hij is bekend geworden door Idols en won diverse prijzen. Hij was te zien in meerdere musicals. En Jim werkte mee aan EO-programma’s, zoals The Passion.

“Ik ben wel met de kerk opgevoed, maar niet met het geloof. Meer de traditie – zoals dat bij ons in het dorp hoorde. Je ging naar de kerk met Kerst.” Jim vindt het mooi dat hij door zijn werk steeds meer meekrijgt van de inhoud van het geloof. “Door The Passion, Kerst met de ZandtovenaarMattheüs Masterclass, en nu door dit programma. Het is belangrijk om te weten waar feesten als Pasen en Pinksteren vandaan komen. Ik vind het mooi dat een breed publiek door zulke programma’s die basiskennis meekrijgt.” Daarom heeft hij zijn eigen dochter ook een kinderbijbel gegeven. “Ze hoeft de inhoud niet uit haar hoofd te leren, hoor. Maar ik wil haar wel kennis laten maken met de Bijbel.”

Lees nog meer op Visie.eo.nl